Transformatiecongres Rotterdam
  • Home
  • Programma
  • Thema's
  • Excursies
  • Workshops
  • Locatie
  • Informatie
  • Inschrijven
Transformatiecongres Rotterdam
Transformatiecongres Rotterdam
  • Home
  • Programma
  • Thema's
  • Excursies
  • Workshops
  • Locatie
  • Informatie
  • Inschrijven

WORKSHOPS

 

In twee ronden kunt u de volgende workshops volgen (klik op de naam om meer informatie te lezen). 

Volg de volgende workshops:

Workshopronde 1

Stedelijke transformatie - Van Weelde zaal - 10
Rotterdamse klimaattafel - Ruys zaal - 6
Energiepositief Schiebroek - Van Rijckevorsel zaal - 7
Gebiedsperspectief Alexanderknoop - Hudig zaal - 2
Visie op religieus erfgoed - Van Beuningen zaal - 4
Herontwikkelen leegstaand bedrijfsmatig vastgoed
op bedrijventerreinen - Schadee zaal 3
The City at Eye level - zaal nnb

Workshopronde 2
Nieuwe instrumenten in gebiedsontwikkeling - Willem Burger zaal 
Groene Hilledijk - Hudig zaal - 2 
Plaspoelpolder - Van Rijckevorsel zaal - 7
Het Nieuwe Rivium - Ruys zaal - 6
Aan de slag met versnipperd eigendom - Van Beuningen zaal 0 4
Stedelijke transformatie - Van Weelde zaal - 10

Hoe geeft u de workshop door die u wilt volgen?
Bij het inschrijven kunt u 2 workshops doorgeven die u wilt volgen. Ook ontvangen wij graag één reservekeuze. Een week voor aanvang ontvangt u een bevestiging van de workshops die u volgt tijdens het congres.

Betaalbare bedrijfsruimte

  • Groene Hilledijk: opgave: afbouwen winkelfunctie, transformatie naar wonen of andere economische functies dan retail, met gemeente Rotterdam en Tony Wijntuin van WYNE Stategy & Innovation
  • Herontwikkelen leegstaand bedrijfsmatig vastgoed op bedrijventerreinen met Cushman & Wakefield, BCI Consultants en Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam
  • The City at Eye level door Stipo
  • Nieuwe instrumenten in gebiedsontwikkeling door Stipo
  • Stedelijke transformatie door Platform 31
     

Duurzaam

  • Gebiedsperspectief Alexanderknoop door Alliantie Alexander
  • Energiepositief Schiebroek bedrijventerrein met Edwin Markus
  • Visie op religieus erfgoed, de Rotterdamse aanpak door gemeente Rotterdam
     

De nieuwe economie

  • Rotterdams klimaatakkoord klimaattafel gebouwde omgeving door gemeente Rotterdam
  • Plaspoelpolder door gemeente Rijswijk
  • Aan de slag met versnipperd eigendom door Kadaster
  • Het Nieuwe Rivium door gemeente Capelle a/d IJssel

 

Klimaattafel gebouwde omgeving

Welke kansen biedt transformatie voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving? Huurders willen een gezond gebouw dat voldoet aan de huidige eisen dat past bij hun imago. Verhuurders willen gebouwen die niet lang leeg staan, snel verhuurd worden en een hogere waarde hebben. Elk gebouw vraagt om een eigen aanpak om te verduurzamen. Rotterdam zet in op een CO-2-vrije stad in 2050. Dat lijkt ver weg maar de opgave in Rotterdam is groot. Met name onder kantoren is er veel incourant vastgoed, wat lastig te verduurzamen is. De Klimaattafel Gebouwde Omgeving gaat graag met u in gesprek over de kansen die het Rotterdams Klimaatakkoord biedt. Uw bijdrage in de vorm van best practices, adviezen, knelpunten etc. krijgen een plek in het eind dit jaar te sluiten Rotterdams Klimaatakkoord.
 

Stedelijke transformatie

 

Veel gemeenten staan voor de opgave om te komen tot een goede mix van wonen en werken. De druk vanuit de woningmarkt op het stedelijk gebied neemt toe, terwijl er tegelijkertijd kansen liggen voor het investeren in de maakindustrie. Zowel voor het stimuleren van de lokale en regionale economie als voor het aantrekkelijk maken van stedelijke gebieden (bijvoorbeeld rafelranden van de stad) is het van belang om ruimte te bieden aan maakbedrijven. De maakindustrie biedt gemeenten kansen om zowel de arbeidsmarkt te versterken – met name voor laag en middelbaar opgeleiden - en te investeren in een lokaal productiemilieu waarin circulariteit en het gebruik van hernieuwbare materialen centraal staan.

We bouwen voort op de verkenning 'Aan de slag met de nieuwe maakindustrie'. In deze verkenning hebben we de vestigingsvoorwaarden voor maakbedrijven onderzocht aan de hand van diepte-interviews met maakbedrijven. Het bieden van ruimte aan maakbedrijven en hierbij durven experimenten binnen de nieuwe omgevingswet is een belangrijke aanbeveling. Hoe pak je dit aan samen met maakbedrijven en verschillende stakeholders in een gebied?

Tijdens deze workshop verkennen we de voorwaarden en mogelijkheden van een goede mix van maakbedrijven met wonen en andere functies binnen een specifiek gebied. Dit doen we aan de hand van een unieke kaartenset die door onderzoekers van de TU Delft is ontwikkeld. De set maakt het mogelijk om met elkaar verschillende combinaties van ruimtelijke en economische interventies te exploreren.

Geleid door Platform31

 

Energiepositief Schiebroek bedrijventerrein

 

De energietransitie raakt ons allemaal en ook ondernemers en vastgoedeigenaren op bedrijventerrein ontkomen hier niet aan. Het probleem is echter hoe dit te organiseren. De ervaringen op Bedrijventerrein Schiebroek heeft ons geleerd dat ondernemers en vastgoedeigenaren met name behoefte hebben aan ontzorging op dit vlak. Welke maatregelen kunnen de ondernemers en vastgoedeigenaren zelf nemen? Wat kost het om dit te doen en wat levert het op? Moet alles individueel of zijn er ook collectieve maatregelen te verzinnen? En... niet alleen aandacht voor Energiebesparende maatregelen als project, maar integraal opgenomen in een bredere vorm van Parkmanagement.

Geleid door Edwin Markus
 

Gebiedsperspectief Alexanderknoop


In samenwerking met de Alliantie Alexander werkt de gemeente aan de gebiedsperspectief voor de doorontwikkeling van de Alexanderknoop tot een hoogstedelijk optimaal gemengd gebied. Tijdens deze workshop leggen we het concept perspectief voor aan de markt Samen met de deelnemers willen we werken aan het aanscherpen van dit perspectief en een strategie bepalen voor de uitdagingen waar het gebied voor staat.

[Voorbereiding] Excursie in de ochtend

Ter voorbereiding hierop organiseren we in de ochtend van 21 november een excursie naar gebied. Zodat deelnemers een goed beeld krijgen van de situatie ter plaatse.

Doelgroep: stedenbouwkundigen, architecten, adviseurs, ontwikkelaars, overheid

 

Groene Hilledijk


Transformatie Groene Hilledijk: opgave: afbouwen winkelfunctie, transformatie naar wonen of andere economische functies dan retail.

In Rotterdam zien we veel lange winkelstraatstructuren die voor de toekomst niet houdbaar zijn als winkelgebied. Het compacter maken van het kernwinkelgebied door het inkorten van de winkelstraten is iets wat op veel plekken in de stad speelt en waar veel discussie over wordt gevoerd.

Op de GHD komen twee projecten samen: afbouwen van de winkelfunctie op de Groene Hilledijk t.b.v. de versterking van het winkelgebied Beijerlandselaan (zoals beschreven in de gemeentelijke Detailhandelsnota 2017) en het transformeren van de Groene Hilledijk van winkelgebied naar woon/-werkgebied. Dit moet ten goede komen aan een vitale lokale economie en een aantrekkelijk woonklimaat op de Beijerlandselaan (BLL) en de Groene Hilledijk (GHD), voor bewoners, ondernemers en bezoekers. De GHD wordt een zogenaamde ‘mixed zone’. En als tweede: Adem in Adem zuid. Een strategie voor de grondige aanpak van de particuliere voorraad in NPRZ wijken.

De Groene Hilledijk is een van drie gestapelde woningblokken waar de gemeente zelf actief aan de slag wil met samenvoegen en vergroten. Met als doel: meer bevolkingsdifferentiatie dus meer woningdifferentiatie, in de bestaande voorraad door samenvoegen en vergroten. De economische functie in de straat moet niet helemaal verdwijnen maar wel transformeren met minder plek voor retail. Verder zien we als gemeente in dit gebied kansen voor maakindustrie. Vraag is hoe deze functiemengings-/ en transformatieopgave het beste kan worden vormgegeven irt de aanpak particuliere voorraad en de technische mogelijkheden van de aanwezige panden. De wens is om een deel van de retail te behouden op de kop bij het gedeelte richting Beijerlandselaan.

Een interessante workshop over nieuwe woon-/werkconcepten, transformatie en functiemenging en branchering.


Sprekers: o.a. Tony Wijntuin van WYNE Strategy & Innovation

 

Nieuwe instrumenten in gebiedsontwikkeling


Van plintbv, gebiedsinvesteringszone, placeleddevelopment tot coöperaties, er zijn volop innovaties in gebiedsontwikkeling. Rollen van gemeente en vastgoedpartijen veranderen. Er ontstaat ruimte voor nieuwe investeerders. We bespreken een aantal van de ontwikkelingen en de kansen voor Rotterdam.

Sprekers: Jaap Schoufour, Jeroen Laven 

 

The City at Eye level - Stipo


De plint is 10% van een gebouw maar 90% van de beleving. www.thecityateyelevel.com is het internationale programma van steden en professionals die werken aan betere publieke ruimte en plinten. Rotterdam was startpunt voor dit programma. In de workshop belichten we de achtergrond en theorie, voorbeeldprojecten uit Nederland en internationaal en starten we het gesprek over kansen voor Rotterdam.

Sprekers: Jeroen Laven en Nienke Sluimer 


Het Nieuwe Rivium


De gemeente Capelle aan den IJssel heeft de afgelopen periode gewerkt aan Gebiedspaspoort 2.0 – Het Nieuwe Rivium. Een ambitiedocument voor de beoogde hoogstedelijke werk-woonwijk, waarin kaders en randvoorwaarden voor de ontwikkeling beschreven staan.
 
Hoe zorgen we ervoor dat het ook echt een werk-woonwijk wordt met de daarbij behorende voorzieningen, maar ook nog voldoende ruimte voor ondernemerschap? Het Nieuwe Rivium moet niet alleen een prettige woonwijk worden, we borgen ook zeker de bedrijvigheid. Hoe hou je in zo’n transitie de regie op het mengen van die functies? 

Tip: volg in de ochtend de excursie Het Nieuwe Rivium

 

Plaspoelpolder: matching vastgoed en functies

 

In de werklocaties van Rijswijk bruist nieuwe energie. Denk aan de campusontwikkeling op Kessler Park, de oplevering van Comphaan, maar ook de transformatie van winkelcentrum In de Bogaard. Er gebeurt veel, maar de focus tijdens het transformatiecongres ligt bij het Businesspark Plaspoelpolder.

Plaspoelpolder is een van de grootste werklocaties in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en ondergaat komende jaren een transformatie. In september 2019 heeft de gemeenteraad de Toekomstvisie Plaspoelpolder geactualiseerd. Hier wordt een 24/7 verblijfsklimaat voorgesteld, waarbij functiemenging antwoorden biedt op het overaanbod van kantoorruimte en vraag naar bedrijfsruimte en woningen. 

Op het transformatiecongres staan we stil bij het middengebied van de Plaspoelpolder. Hier zijn kansen voor MKB met hoge milieucategorieën, maar er is geen match met bestaand vastgoed. Hier staat het volgende vraagstuk centraal: de mismatch tussen beschikbaar (kantoren)vastgoed en de vraag naar bedrijfsruimte. Het gemeentebestuur van Gemeente Rijswijk heeft voor dit gebied een heel bewuste keuze gemaakt: namelijk alle ruimte bieden aan ondernemerschap, bedrijvigheid en werkgelegenheid. De functie wonen is hier dan ook uitgesloten. Dit leidt uiteraard gelijk tot vragen, zoals hoe de businesscase nu rond te rekenen van transformatie en sloop-nieuwbouw van incourante kantoorpanden. Transformatie van het bestaande vastgoed blijft noodzakelijk, maar bedrijvigheid levert daarbij beduidend minder op dan wonen. Denk met ons mee om deze gebiedstransformatievisie te vertalen in een sluitende business case voor alle stakeholders.

In de sessie willen wij verder met de deelnemers met elkaar in gesprek en mogelijkheden verkennen om ook het middengebied van de Plaspoelpolder een impuls te geven waar werken, ontmoeten, en ontwikkeling samen komen.

TIP: Ga in de ochtend mee op excursie door het middengebied van Plaspoelpolder. Hierbij vertellen wij meer over het net vastgestelde addendum bij de Toekomstvisie Plaspoelpolder.

 

Visie op religieus erfgoed, de Rotterdamse aanpak

 

Hoe maken we onze kerkgebouwen toekomstbestendig? Een actuele vraag voor veel gemeenten in Nederland, zo ook in Rotterdam. Mede door het teruglopend kerkbezoek staan veel, soms monumentale, kerkgebouwen onder druk. De gemeente is weliswaar geen eigenaar van deze gebouwen, maar ze raken vaak wel aan allerlei ruimtelijke en maatschappelijke vraagstukken en ontwikkelingen. Rotterdam is daarom aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een aanpak voor religieuze gebouwen. Dit gebeurt in dialoog tussen de gemeente en kerkeigenaren. Welke blijven er als gebedshuis fungeren? Hoe kunnen de gebouwen het beste worden verduurzaamd? Wat kun je met leegstaande of leegkomende gebouwen en wat is al dan niet passend? Waar kan de markt op inspringen?

Inhoud workshop

Een focus op alleen de stenen is niet voldoende; aan religieuze gebouwen zijn vaak veel emoties verbonden, bijvoorbeeld van gebruikers of omwonenden. Wat betekent dit voor het transformatieproces? Welke gevoeligheden ondervinden eigenaren? In het middagprogramma hoort u eerst van een praktijkdeskundige over een voorbeeld van transformatie van een religieus gebouw in Rotterdam. In de workshop gaat u met de groep dieper in op de randvoorwaarden die nodig zijn, gezien vanuit de positie van toekomstige eigenaar of gebruiker van dit type gebouw. Wat zoekt u in een gebouw als bedrijfslocatie? Waar moet het aan voldoen? Zijn er creatieve mogelijkheden te bedenken wanneer het gebouwtype in eerste instantie beperkingen oplegt? Welke belanghebbenden zijn er en (hoe) moeten zij worden betrokken bij het proces?

TIP: Ga in de ochtend mee op excursie en hoor op locatie meer over de Rotterdamse aanpak van religieuze gebouwen.

 

Aan de slag met versnipperd eigendom (Kadaster)
 

In heel veel gebieden in Nederland zijn er te veel vierkante meters winkelvloeroppervlak. Concentratie van winkels is dan een opgave. Maar hoe doe je dat wanneer er sprake is van veel verschillende eigenaren, zoals aan de Schiedamseweg in Rotterdam. Hoe komen eigenaren in beweging en gaan ze samenwerken? Het Kadaster heeft hiervoor een innovatieve methode ontwikkeld, waar u in deze workshop kennis mee maakt.

De ervaringen en inzichten zijn gebundeld in een samenwerkingsmodel, dat u als extraatje meekrijgt, om zelf mee aan de slag te gaan.

Geleid door het Kadaster
TIP: ga in de ochtend mee op excursie 'Kijken naar kansen op de Schiedamseweg'

 

Herontwikkelen leegstaand bedrijfsmatig vastgoed op bedrijventerreinen

Hoe benutten we leegstaand vastgoed op bedrijventerreinen voor de grote opgave die de stad heeft in het kader van ruimte voor werken? 

Vanuit landelijk onderzoek van Cushman & Wakefield, eigen onderzoek van de gemeente Rotterdam en vanuit lokaal onderzoek van BCI consultants weten we dat:

  1. Investeringen in bedrijfsmatig vastgoed minder conjunctuur gevoelig zijn en langjarig beter renderen dan investeringen in andere soorten commercieel vastgoed
  2. De vraag naar bedrijfsmatig vastgoed groter is dan het aanbod en dat de vraag nog verder zal toenemen door de ruimteschaarste en de druk vanuit woningbouw
  3. De gemeente Rotterdam nauwelijks meer bedrijfskavels beschikbaar heeft om uit te geven
  4. EN toch staan er nog panden op bedrijventerreinen op hele goede plekken leeg die niet verhuurd worden!

Tijdens deze workshop gaan we aan de hand van concrete cases zoeken naar een oplossing voor deze mismatch; wat moet er aan de panden en het gebied gebeuren om het weer in functie te brengen als bedrijfsmatig vastgoed? Welke actoren zijn aan zet? Wat kan de gemeente doen? Welke businesscases zijn geschikt? Welke goede voorbeelden bestaan er? 

We hebben enkele experts uit de markt aan tafel zitten die het onderwerp inleiden en de eerste suggesties doen. Dat zijn Lout de Roos en Bart Spronk van Cushman & Wakefield, Christiaan de Groot en Marcel Michon van Buck Consultants International en Wout Gelderloos, gebiedsexpert Spaanse Polder en Noord-West vanuit de gemeente.
Maar we willen vooral de deelnemers aan de workshop betrekken bij het oplossen van dit vraagstuk, zodanig dat we daarna er hopelijk publiek-privaat met elkaar mee aan de slag kunnen.

Transformatiecongres Rotterdam

Transformatiecongres RotterdamRegistratiewebsite voor Transformatiecongres Rotterdam

Maarten Mullerevents@vakmedianet.nl

Maarten Mullerevents@vakmedianet.nlhttps://www.rotterdamtransformatiecongres.nl

2019-11-21

2019-11-21

OfflineEventAttendanceMode

EventScheduled

Transformatiecongres RotterdamTransformatiecongres Rotterdam0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z

De DoelenDe DoelenSchouwburgplein 50 3012 CL Rotterdam Nederland

Organisatie

Partner      

 

 

In het kort

21 november 2019
10.00-17.00
Excursies, workshops, paneldiscussie en meer.

Meer info?

Contactpersoon
Ageeth Luisman
events@vakmedianet.nl
Tel: 088-5840 813

Locatie

Rotterdam de Doelen
Kruisplein 30,
3012 CL Rotterdam

Vakmedianet. Auteursrecht voorbehouden.
Op gebruik van deze site zijn de volgende voorwaarden van toepassing: Gebruiksvoorwaarden, Disclaimer en Privacy Statement
Vakmedianet logo
Privacywaarborg logo