Geert Maarse

Dagvoorzitter

Geert Maarse is presentator, programmamaker en wetenschapsjournalist. Hij werkt, uitsluitend voor opdrachtgevers in het publieke domein, aan het verbinden van kennis en maatschappelijke vraagstukken. Hij is verbonden aan platform voor stadscultuur De Dépendance en de bedenker en host van de maandelijkse late night wetenschapstalkshow Studio Erasmus. 

Roos Vermeij

Opening 

Roos Vermeij is sinds 18 februari wethouder in Rotterdam namens de PvdA. Zij is verantwoordelijk voor de portefeuilles Economie, wijken en kleine kernen.
Vermeij studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. De afgelopen jaren werkte ze als bestuurder bij het Pensioenfonds PME. Daarvoor was zij jarenlang lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. 

Bas Kurvers

Excursie Deliplein

Bas Kurvers is als wethouder namens de VVD verantwoordelijk voor de portefeuille Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving.
Van oktober 2009 tot en met december 2014 werkte Kurvers al bij de gemeente Rotterdam. Hij werkte er onder andere aan de reorganisatie van het cluster Werk en Inkomen. Later was hij daar plaatsvervangend afdelingshoofd strategie. Na zijn tijd bij de gemeente was Kurvers algemeen directeur bij het werkplein Hart van West-Brabant. Hij bouwde daar afdelingen Werk en Inkomen van zes gemeenten om tot één centrale werkpleinorganisatie waaraan hij ook leiding gaf. Naast zijn werk was Kurvers actief voor de VVD in de Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland.

Zijn vrije tijd besteedt hij aan zijn gezin, lange wandelingen en voetbal.

Carlo Schreuder

Panel

Carlo is de eerste directeur van de directie Bestaande Stad sinds de oprichting daarvan in 2020. De focus van deze jonge directie is het ontwikkelen en uitvoeren van gemeentelijk beleid op het gebied van toezicht op bouw en wonen, (gemeentelijk) vastgoed en het beheer van de stadsmonumenten. Het gaat in Rotterdam niet alleen om bouwen, bouwen, bouwen; maar ook bouwen, behouden en ombouwen. Carlo geeft hier invulling aan door anderen te inspireren door een duidelijke visie voor de organisatie te stellen en te presenteren. Hij wordt gedreven door de impact die de stad heeft op haar inwoners, de Rotterdammers. Hij is zelf ook een geboren en getogen Rotterdammer. Carlo kent de stad Rotterdam goed, met 13 jaar ervaring als (interim)hoofd van verschillende directories en afdelingen, zowel op de ruimtelijke afdelingen als op de economische afdelingen. Voordat Carlo bij de gemeente Rotterdam kwam, werkte hij meer dan 20 jaar bij de Rotterdamse Kamer van Koophandel.

Cees-Jan Pen

Panel & Sessie 2

Fontys lector De Ondernemende Regio dr. Cees-Jan Pen werkt al jaren op het grensvlak van economisch onderzoek en praktijk en streeft ernaar bruggen te slaan tussen beide werelden. Hij houdt zich bezig met vitale binnensteden, transformatie, herbestemming en leegstand. Verduurzaming van de vastgoedsector en het onderkennen en centraal stellen van de vraag van bedrijven is zijn passie. Hij heeft jarenlange ervaring, vanuit zowel overheid als adviessector, met onderzoek en advies rond vastgoed en ruimtelijk-economische vraagstukken (werklocaties) in stad en regio.

Irma van Oort

Panel

Irma van Oort, architect en partner van KCAP, is gespecialiseerd op het gebied van gebiedsontwikkelingen, verdichtingsopgaven en gebiedstransformaties in complexe binnenstedelijke situaties, zowel in Nederland als in het buitenland. Met haar liefde voor de stad weet zij de gelaagdheid en identiteit, de kansen en bedreigingen van de stad te doorgronden. Daarnaast heeft zij gedurende haar carrière toonaangevende architectuurprojecten gerealiseerd. Gebouwen die zich sterk manifesteren en een duurzame relatie aangaan met de context. Ze weet daarbij een hoge mate van flexibiliteit ten aanzien van het programma in te bedden, waardoor ze tot in lengte van jaren hun waarde behouden. Uitgesproken ervaring heeft Irma met de transformatie van monumentale gebouwen tot toekomstbestendige hedendaagse leer- of werkomgevingen.

Nanne de Ru

Panel & Sessie 4- Zet in op: Gebiedstransformatie

Nanne de Ru (1976, the Netherlands) is co-founder of Powerhouse Company, an office for architecture, research and urbanism and RED Company, a real estate development firm.

He studied at Berlage Institute in Rotterdam where he graduated in 2002. He was a researcher at Rem Koolhaas' AMO from 2002 to 2004. Nanne de Ru's work and articles have been published in a.o. Domus, A+U, Mark Magazine, Hunch, Werk Bauen und Wohnen and many others and has been teaching in a number of schools throughout Europe including the University of Arhus, the Royal art Academy in Copenhagen, TU Delft and the Academy of Architecture in Rotterdam and Amsterdam. His work has been exhibited in the Guggenheim museum in New York, the Maxxi museum in Rome and the Cooper Hewitt museum in New York.

Specialties: Architecture, design, ideas, strategies, and building.

Peter van der Gugten

Panel 

Peter van der Gugten heeft zijn studie Bouwkunde afgerond aan de TU Delft.
Hij was sinds 1992 algemeen directeur van Proper-Stok. Daarvoor was hij directielid van de Woningcorporatie Maatschappij voor Volkswoningen in Rotterdam (later Woonstad Rotterdam). Proper-Stok is onder zijn leiding uitgegroeid tot een toonaangevend ontwikkelingsbedrijf, waarbij samenwerking met corporaties en creativiteit belangrijke items waren. Bekende gebiedsontwikkelingen zijn o.a. Chassé Park te Breda en de transformatie van Katendrecht te Rotterdam.
Daarnaast vervult Peter diverse docentschappen bij de Erasmus Universiteit en Neprom en is hij voorzitter RvT bij Architectuur Instituut Rotterdam (AIR).
Inmiddels is hij samen met Maarten van Duijn verantwoordelijk voor Heijmans Vastgoed. 

Francine Houben

Keynote

Francine Houben (1955) is oprichter en creatief directeur van Mecanoo architecten. Met haar bureau brengt ze stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur op een coherente manier samen. Het oeuvre is breed: huizen, kantoren, scholen en complete woonwijken, theaters, bibliotheken en wolkenkrabbers, parken, pleinen en snelwegen, steden, polders en Randstad, hotels, bibliotheken, musea, zorginstellingen en zelfs een kapel. Ieder ontwerp begint met observeren: van mensen, van de plek, de cultuur en het klimaat. In combinatie met de analyse van gebruikersbehoeften en maatschappelijke ontwikkelingen, vormt dit het uitgangspunt voor integrale ontwerpen op ieder schaalniveau. Het doel is onvergetelijke ruimtes te realiseren die aansluiten op de behoeften van nu, maar ook anticiperen op (on)voorspelbare veranderingen. 

Francine Houben was hoogleraar mobiliteitsesthetiek aan de TU Delft en doceerde aan de universiteiten van zowel Yale als Harvard. In 2015 reikte Koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aan haar uit voor haar gehele oeuvre. Ook ontving ze eredoctoraten van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Mons.
 

Deborah Nas

Keynote

Als professor, ondernemer én trendwatcher staat Deborah Nas bekend als vernieuwer in hart en nieren. Ze acteert op het snijvlak van psychologie, technologie en business. Ze geeft je tijdens haar inspirerende presentaties verhelderende inzichten in een wereld waarin technologische vernieuwing markten volledig op hun kop zet. Als innovatiespecialist helpt ze grote én kleine organisaties met vernieuwing. Ze specialiseert zich in het bepalen van nieuwe groeirichtingen, het verzinnen van nieuwe producten en diensten en het transformeren van organisaties.
Sinds enkele jaren is Deborah Nas deeltijdprofessor ‘Strategic design for technology-based innovation’ bij Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Hier houdt zij zich bezig met strategische vraagstukken omtrent nieuwe technologieën. Daarnaast is Deborah commissaris bij Hardt Hyperloop, lid van de raad van advies van Bright River en bestuurder bij stichting Cre8.

Sessies

Sanne van Manen

Sessie

Sessie 1: Zet in op: multifunctionele gebieden; van mono naar multifunctionele gebieden

Associate, and Architect, Sanne van Manen (NL) leads multiple teams within Studio 8 designing and developing large inner city projects in the Netherlands and abroad. Van Manen was integral to the successful acquisition of MVRDV’s celebrated Valley project in Amsterdam, expressive, and green mixed-use residential towers, as well as the Grotius Towers, and Jaarbeurs in Utrecht, a sustainable master plan development drawing the inner city into connection with outlying areas. In addition, she was initiator and project leader of the Rooftop Catalogue book.

She leads the high-rise and rooftop specialism within the office, and to this end, initiated the 'City Lab Hoogkwartier' an internal research team that conducts research into the direct context of MVRDV’s Rotterdam office (a neighborhood called 'Hoogkwartier'). City Lab tackles significant issues relevant to the office’s work, including energy transition, mobility transition, heat stress, and health and well-being, all at the neighbourhood scale, and involving neighbourhood stakeholders: inhabitants, entrepreneurs, shop owners, and the municipality.

Outside her work at the office, van Manen is active academically, teaching at the Academy of Rotterdam, and the Delft Technical University.

Paul Bleumink

Sessie

Sessie 3- Zet in op innovatie
Paul Bleumink, Managing Partner Buck Consultants International, gaat in op de succesfactoren, voor- en nadelen van verschillende soorten innovatie-omgevingen zoals campussen, science parken en innovatiedistricten. En, waar liggen voor Rotterdam de komende jaren de kansen?

Maurice Boumans

Sessie

Sessie 4- Zet in op: gebiedstransformatie. Maurice geeft deze sessie samen met Nanne de Ru.

Maurice Boumans is stedenbouwkundige, afgestudeerd aan de TU/e, en sinds 2007 werkzaam bij dienst Stadsontwikkeling Rotterdam. Hij werkt aan diverse (bouw)projecten, wijken en gebiedsontwikkelingen met name op Zuid, zoals Katendrecht, Feijenoord, Kop van Zuid/Rijnhaven en Feyenoord City. 

Sander van Engelen

Sessie

Sessie 5- Zet in op: Transformeren ken je leren! (Pandniveau)

Sander van Engelen is Senior Ontwikkelaar bij Fakton

Jacques de Win

Sessie

Sessie 6 - Zet in op transformeren ken je leren!

Jacques de Win werkt bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hij heeft een ruime ervaring in de politiek-bestuurlijke omgeving. Zowel in de rol van programmamanager, lijnmanager als (beleids)adviseur. Hij is vanaf het begin als adviseur betrokken bij de Retailagenda. Zijn kennis ervaring zet hij nu ook in voor het opstellen van het programma Impulsaanpak Winkelgebieden, dat als doel heeft om leegstand in winkelgebieden terug te dringen

Christophe Cornille

Sessie

Sessie 7- Zet in op Nelson Mandelapark/ 7 stadsprojecten (Getijdepark):

Christophe Cornille is ‘projectsenior landschap’ bij Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam. Als landschapsarchitect werkt hij in een groot team van enthousiaste collega’s aan verschillende projecten en gebiedsontwikkelingen op Rotterdam Zuid zoals Hart van Zuid, Feyenoord City, Getijdenpark Feyenoord en het Nelson Mandelapark.

Excursies

Ron van Gelder

Boulevard Zuid

Ron van Gelder is procesregisseur van de Alliantie Hand in Hand. De Alliantie Hand in Hand zet zich in de periode 2019 – 2029 in voor een vitale lokale economie en een aantrekkelijk woonklimaat op de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk. Voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Daarnaast was Ron van Gelder ook medeverantwoordelijk voor de make-over van de West-Kruiskade.

Abdel Bouchibti

Boulevard Zuid

Transformatiemanager Abdel Bouchibti houdt zich al ruim 20 jaar bezig met het revitaliseren van winkelgebieden en het transformeren van leegstaande bedrijfs-winkelpanden in aanloopstraten. Hij is pro-actief in gesprek met alle pandeigenaren die een leegstaand pand in bezit hebben in de aanloopstraten op Rotterdam-Zuid, in Hillesluis/Bloemhof en Vreewijk. Daar waar sprake is van winkelleegstand weet hij pandeigenaren te overtuigen om de winkelruimte te transformeren naar eigentijdse appartementen en stadswoningen. In Hillesluis/Bloemhof en Vreewijk zijn in 2 jaar tijd maar liefst 41 winkelpanden (vaak leegstaande bedrijfspanden, met veel achterstallig onderhoud) succesvol getransformeerd.

Petra Rutten

Slaakhuys

Petra heeft meer dan 25 jaar ervaring in de ontwikkeling van binnenstedelijke gebieden, voornamelijk in de krachtwijken van Nederland. Vanuit deskundigheid, doorzetten en het vermogen tot samenwerken met een grote diversiteit aan partijen. Op het snijvlak van de maatschappelijke- versus de commerciële opgave komt ze het beste tot haar recht. Naast haar werk als Directeur Wonen bij Frame Vastgoed is zij maatschappelijk actief, o.a. als onbezoldigd bestuurslid bij Het Verhalenhuis Belvédère, de van der Leeuwkring en als gastdocent van diverse opleidingen. Petra woont met haar gezin in Rotterdam en heeft een bouwkundige en bedrijfskundige achtergrond.

Mirjam Jebbink

Hilligersberg

Mirjam Jebbink is Projectmanager gebiedsinrichting bij het Kadaster Ruimte en Advies

Het Kadaster ondersteunt zowel provincies als gemeenten bij het proces om tot daadwerkelijke uitvoering in centrumgebieden te komen. Als onafhankelijk begeleider helpen we de samenwerking tussen eigenaren en gemeenten als gelijkwaardige partners te verbeteren. We werken daarbij altijd vanuit het eigenarenperspectief en maken gebruik van een schat aan data, kennis en ervaring met gebiedsinrichting en complexe eigendomssituaties.

Harry-Jan Bus

Deliplein

Harry-Jan Bus (Stampersgat 1960) is een Rotterdamse cabaretier, ondernemer en theaterdirecteur. In 2008 opende hij samen met programmamaakster Rachèl van Olm Theater Walhalla aan het Deliplein op het voormalige zeemanskwartier en hoerenwijk Katendrecht. Het intieme zakvesttheater telt 80 stoelen. Naast de voorstellingen in het theater initiëren zij diverse festivals zoals De Nacht van de Kaap, De Ronde van Katendrecht, Kid Dynamite Jazz Festival en het Welkom thuis Straattheaterfestival. In januari 2010 openen Bus en van Olm aan hetzelfde Deliplein het restaurant De Jonge de Jong waarvan in 2012 de naam wordt verandert in De Matroos en het Meisje. In oktober 2015 wordt Theater Walhalla uitgebreid met Kantine Walhalla. Een theaterzaal (170 stoelen)  en café-restaurant gevestigd in de oude Steinwegkantine aan de Veerlaan. In samenwerking met de Stichting Volkskracht Historische Monumenten werd het gebouw ingrijpend gerenoveerd waarbij de sfeer van de oude kantine behouden bleef. In 2010 winnen de beide oprichters van Theater Walhalla de VAN DER LEEUWPRIJS  voor privaat initiatief met meerwaarde voor de stad en in het zelfde jaar ontvangen zij de LAURENSPENNING.(Laurenspenning.nl)  voor hun verdiensten voor het culturele en sociale leven in de Rotterdamse wijk Katendrecht. In 2012 winnen zij met theater Walhalla de JOB DURA PRIJS als “inspirerend en zeer sympathiek voorbeeld van een hedendaags cultuurgebouw”, dat bovendien maatschappelijk betrokken en duurzaam is”. In 2018 richten Bus en van Olm Werkplaats Walhalla op, een productiehuis voor jonge talent. Harry-Jan Bus is bestuurslid van de Bedrijven Investerings Zone Hart van Katendrecht en initiatiefnemer van de coöperatie Deliplein. Met deze coöperatie werd op 1 januari 2022 het vastgoed/winkelunits aan het Deliplein verworven van de gemeente Rotterdam. 

Karin Muires

Deliplein

Kok/Eigenaar van Restaurant Kwiezien
De liefde voor gastronomie is ruim 35 jaar geleden begonnen met een baantje als afwasser, na wat omzwervingen is Karin in Dordrecht uitgekomen en is daar 10 jaar kok/eigenaar geweest van Brasserie Bacchus. Maar Rotterdam bleef toch haar “hometown” dus heeft ze uiteindelijk 14 jaar geleden de deuren van Restaurant Kwiezien geopend op het Deliplein. De liefde voor koken is er nog steeds maar er is een nieuwe liefde bijgekomen…….wijn. Gelukkig gaan die twee heel goed samen zodat Karin zich door de jaren heen heeft kunnen ontwikkelen als wijn-spijs specialist. Inmiddels is Kwiezien door Michelin bekroond met een Bib Gourmand en worden er op de dagen dat het restaurant dicht is wijn-(spijs)cursussen gegeven.