Geert Maarse

Dagvoorzitter

Geert Maarse is presentator, programmamaker en wetenschapsjournalist. Hij werkt, uitsluitend voor opdrachtgevers in het publieke domein, aan het verbinden van kennis en maatschappelijke vraagstukken. Hij is verbonden aan platform voor stadscultuur De Dépendance en de bedenker en host van de maandelijkse late night wetenschapstalkshow Studio Erasmus. 

Carlo Schreuder

Opening & Panel

Carlo is de eerste directeur van de directie Bestaande Stad sinds de oprichting daarvan in 2020. De focus van deze jonge directie is het ontwikkelen en uitvoeren van gemeentelijk beleid op het gebied van toezicht op bouw en wonen, (gemeentelijk) vastgoed en het beheer van de stadsmonumenten. Het gaat in Rotterdam niet alleen om bouwen, bouwen, bouwen; maar ook bouwen, behouden en ombouwen. Carlo geeft hier invulling aan door anderen te inspireren door een duidelijke visie voor de organisatie te stellen en te presenteren. Hij wordt gedreven door de impact die de stad heeft op haar inwoners, de Rotterdammers. Hij is zelf ook een geboren en getogen Rotterdammer. Carlo kent de stad Rotterdam goed, met 13 jaar ervaring als (interim)hoofd van verschillende directories en afdelingen, zowel op de ruimtelijke afdelingen als op de economische afdelingen. Voordat Carlo bij de gemeente Rotterdam kwam, werkte hij meer dan 20 jaar bij de Rotterdamse Kamer van Koophandel.

Cees-Jan Pen

Panel

Fontys lector De Ondernemende Regio dr. Cees-Jan Pen werkt al jaren op het grensvlak van economisch onderzoek en praktijk en streeft ernaar bruggen te slaan tussen beide werelden. Hij houdt zich bezig met vitale binnensteden, transformatie, herbestemming en leegstand. Verduurzaming van de vastgoedsector en het onderkennen en centraal stellen van de vraag van bedrijven is zijn passie. Hij heeft jarenlange ervaring, vanuit zowel overheid als adviessector, met onderzoek en advies rond vastgoed en ruimtelijk-economische vraagstukken (werklocaties) in stad en regio.

Ben van Berkel

Keynote

Ben studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en behaalde in 1987 een diploma aan de Architectural Association in Londen. In 1988 richtte hij samen met Caroline Bos het Van Berkel & Bos Architectenbureau op.

In 1998 richtten zij een nieuw bureau op: UNStudio (United Net). UNStudio is een netwerk aan specialisten in architectuur, stedenbouw en infrastructuur.

Naast zijn architectenpraktijk heeft Ben van Berkel lesgegeven aan verschillende universiteiten in binnen-en buitenland, waaronder Yale en Princeton University. In 2011 ontving hij de Kenzo Tange leerstoel aan Harvard Graduate School of Design. Binnen zijn manier van lesgeven staat de inclusive benadering van architectuur centraal waarbij virtuele en materiële organisatie en technische constructies geïntegreerd worden.

In 2018 richtte hij UNSense op, een ARC Tech-bedrijf gevestigd in Amsterdam dat mensgerichte technische oplossingen voor de gebouwde omgeving ontwerpt en integreert.

Deborah Nas

Keynote

Als professor, ondernemer én trendwatcher staat Deborah Nas bekend als vernieuwer in hart en nieren. Ze acteert op het snijvlak van psychologie, technologie en business. Ze geeft je tijdens haar inspirerende presentaties verhelderende inzichten in een wereld waarin technologische vernieuwing markten volledig op hun kop zet. Als innovatiespecialist helpt ze grote én kleine organisaties met vernieuwing. Ze specialiseert zich in het bepalen van nieuwe groeirichtingen, het verzinnen van nieuwe producten en diensten en het transformeren van organisaties.
Sinds enkele jaren is Deborah Nas deeltijdprofessor ‘Strategic design for technology-based innovation’ bij Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Hier houdt zij zich bezig met strategische vraagstukken omtrent nieuwe technologieën. Daarnaast is Deborah commissaris bij Hardt Hyperloop, lid van de raad van advies van Bright River en bestuurder bij stichting Cre8.

Sanne van Manen

Workshop

Associate, and Architect, Sanne van Manen (NL) leads multiple teams within Studio 8 designing and developing large inner city projects in the Netherlands and abroad. Van Manen was integral to the successful acquisition of MVRDV’s celebrated Valley project in Amsterdam, expressive, and green mixed-use residential towers, as well as the Grotius Towers, and Jaarbeurs in Utrecht, a sustainable master plan development drawing the inner city into connection with outlying areas. In addition, she was initiator and project leader of the Rooftop Catalogue book.

She leads the high-rise and rooftop specialism within the office, and to this end, initiated the 'City Lab Hoogkwartier' an internal research team that conducts research into the direct context of MVRDV’s Rotterdam office (a neighborhood called 'Hoogkwartier'). City Lab tackles significant issues relevant to the office’s work, including energy transition, mobility transition, heat stress, and health and well-being, all at the neighbourhood scale, and involving neighbourhood stakeholders: inhabitants, entrepreneurs, shop owners, and the municipality.

Outside her work at the office, van Manen is active academically, teaching at the Academy of Rotterdam, and the Delft Technical University.